Zdrowym odżywianiem zaczęłam interesować się od niedawna. Zazwyczaj jedynie uprawiałam wysiłek fizyczny, aczkolwiek nigdy nie należałam do głodomorów i moje porcje to były ok 1500 - 2000 kcal. Kiedy zaczęłam wkręcać się bardziej w temat przemian materii, procesu spalania kalorii i dietetyką szybko odkryłam, że może i jadałam te 1500 kcal, ale były to tylko pozory zdrowej diety. W mojej diecie 60 % produktów to były produkty nazywane potocznie śmieciowymi produktami, które nie dostarczały mojemu organizmowi wystarczających ilości substancji odżywczych. Nie jestem za tym, aby drastycznie zmieniać codzienne posiłki i napełniać nasze talerze produktami, którymi do tej pory nienawidziliśmy od małego. Uważam natomiast, że warto przyjrzeć się swojemu talerzowi i napełnić go ZDROWYMI rarytasami za którymi przepadamy (:
Ja dzisiaj chciałabym podzielić się swoimi doświadczeniami , które do tej pory udało mi się zauważyć.
1. ZERWIJ ze słodyczami ( tak wiem, że to jest oczywiste, jednak wszyscy o tym wiedzą, ale nikt tego nie stosuję :) wszelkie czekolady, lizaki, cukierki! ... z gotowymi daniami, czyli zupki chińskie i jedzenie typu fast-food idą w zapomnienie! ... z cukrem, od dziś nie słodzimy! :*
"Unikaj białej mąki i białego ryżu. Oczyszczanie ziarna (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, ryż) pozbawia je najbardziej wartościowych składników: makro- i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwykły chleb i bułki zapychają przewód pokarmowy, spowalniając jego pracę. Są wytwarzane z białej, rafinowanej mąki i właściwie są mało wartościowe. Zamienniki:
makarony z pełnego ziarna, polecam również makaron gryczany, ryżowy, jaglany, z grochu lub fasoli;
pieczywo pełnoziarniste wytwarzane na zakwasie, bez dodatku drożdży; najlepiej żytnie lub orkiszowe;
ryż brązowy, pełnoziarnisty; ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż okrągły do sushi czy do risotto."
źródło : sztukaodzywiania.pl
3. MILE JADANE są warzywa szczególnie warzywa strączkowe takie jak; groch, fasola, fasola szparagowa, cieciorka, soczewica, kasze różnego rodzaju; jaglana, krakowska, gryczana, pęczak jęczmienny, białko jajka, ryby chude ( dorsz, sola, pstrąg, szczupak ), owoce morza, WOOOODA!
W internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych, smacznych i kolorowych przepisów na fit smakołyk. Ja dzisiaj przygotowałam dla Ciebie mój ulubiony zarazem autorski przepis na omlet, który możesz zjeść na śniadanie lub jako danie po trenigowe (:
SKŁADNIKI:
2 białka z jajka
1 żółtko z jajka
mała róża brokułu
mała cebula
garść startego sera feta
Białka zmiksować na sztywną masę, dodać do nich żółtko i dobrze wymieszać. Wlać na
patenie, posypać ją pokrojonymi brokułami, cebulą i
serem fetą. Gotować na odrobinie oleju roślinnego aż do zarumienienia się.
Pamiętaj, że mój omlet to tylko propozycja. Można wykonać go na niezliczenie wiele sposobów! Po prostu przyszyj mix ze swoimi ulubionymi warzywami i do dzieła! Polecam! Omlet to świetne rozwiązanie na syte śniadanie, kolację czy po treningowe jedzenie z białkiem w roli głównej (:
Pamiętaj, że mój omlet to tylko propozycja. Można wykonać go na niezliczenie wiele sposobów! Po prostu przyszyj mix ze swoimi ulubionymi warzywami i do dzieła! Polecam! Omlet to świetne rozwiązanie na syte śniadanie, kolację czy po treningowe jedzenie z białkiem w roli głównej (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz